Welkom
Telefoon 06 -23 14 58 86
Volg ons
Top

(Zelf)vertrouwen

We hebben er allemaal dagelijks mee te maken (zelf)vertrouwen.

“Je collega wie je blindelings vertrouwd gaat weg” en je denkt: nu is er niemand meer die ik nog kan vertrouwen? “Je wordt gevraagd om een nieuw project op te pakken” en je denkt: ben ik hier wel goed genoeg voor? “Je hebt een nieuwe baan en je vraagt voor de derde keer hoe het werkt in deze organisatie” en je denkt: ik leer het nooit. “Je schrijft een blog” en je denkt: wie heeft hier wat aan?

Het is onze basisbehoefte vanwaaruit we handelen of juist niet in actie komen. Als vertrouwen aanwezig is merkt niemand het op maar als er een gebrek aan ontstaat merken we dit meteen. Dit geldt zowel in privé als in werksituaties.

Vertrouwen is heel belangrijk. Waarom eigenlijk?

Wat is vertrouwen

Je geeft vertrouwen. Je doet dan doe je wat je zegt en je zegt wat je doet. Vertrouwen is de bereidheid om afhankelijk te zijn van de acties van de ander of het andere team/organisatie. Bij vertrouwen is het alles of niets, volledig of niet, totaal of niet!

Het belang van vertrouwen

Vertrouwen ontstaat niet zomaar. Het vormt de basis van elke (werk)relatie. Zonder vertrouwen blijft er altijd een vorm van afstand bestaan dat is funest. Het is bij vertrouwen van het grootste belang dat je jezelf goed kent, je grenzen bewaakt en respecteert. Dit is tevens ook één van de moeilijkste dingen.

Dit geldt voor persoonlijke relaties maar ook voor relaties op het werk en is de basis voor organisaties.

Risico van vertrouwen

Denk maar eens aan het verkrijgen van een baan. De organisatie geeft jouw werk en vertrouwt dat jij binnen de functie het resultaat waarvoor je bent aangenomen gaat behalen. De organisatie wil voor de zekerheid wel een referentie en/of verklaring omtrent gedrag (VOG) opvragen. Je vertelt een collega een geheim en dan blijkt dat deze persoon dit heeft doorverteld. Dat risico neem je de volgende keer niet meer en je houdt je mond.

Cultuur en vertrouwen

Vertrouwen is cultureel bepaald. In Nederland is dit vertrouwen veelal gebaseerd op kennis en capaciteiten. In veel andere landen is dit vertrouwen gebaseerd op de onderlinge relatie. Dit betekent ook dat het opbouwen van vertrouwen afhankelijk is van de cultuur waarin je je bevindt.

Vertrouwen in jezelf

Vertrouwen in de ander heeft voor het grootste deel te maken met het vertrouwen in jezelf. Vertrouwen in jezelf maakt je zelfverzekerder. Je weet waar je voor staat, wat je kunt en wat je wilt. Als beschikt over een gezonde dosis zelfvertrouwen dan accepteer je zowel je goede als minder goede eigenschappen. Je kan ook makkelijker met tegenslagen omgaan. Je durft nee te zeggen. Wees realistisch. Zo voorkom je teleurstellingen. Je bekijkt de omstandigheden van de positieve kant.

Positiviteit en dankbaarheid

Positiviteit hebben we als mens nodig om ons geluksgevoel aan te wakkeren en is van grote waarde voor jezelf en de ander. Bedank de ander in plaats van sorry te zeggen. Het maakt jou als persoon klein en ongelijkwaardig. Bedank de ander. Spreek je waardering uit voor zijn haar hulp, geduld etc. Dit zorgt voor verbinding met de ander, ontstaat groei en vergroot het (zelf)vertrouwen!

Een mooie oefening om voor iedereen die (zelf)vertrouwen een boost wil geven.
Doorpraten, meer weten, op zoek naar praktische handvatten, jouw angsten overwinnen, jouw belemmeringen de kop indrukken, vertrouwen binnen jouw organisatie vergroten? Ik denk, doe graag met je mee. Samen kom je verder.
Bedankt voor je vertrouwen!
BBenergiek
Barbara
06-23145886
info@bbenergiek.nl