Welkom
Telefoon 06 -23 14 58 86
Volg ons
Top

Vitaliteit, verbinding en relatie

Vitaliteit, verbinding en relatie.

Een gezonde geest in een gezond lichaam, is vandaag de dag relevanter dan ooit. In organisaties kom je het tegen als ‘vitaliteit’. Vitaliteit betekent letterlijk levenskracht, een overvloed aan energie. Het duidt op de natuurlijke aangeboren drang om te groeien en te floreren.

Mensen die zich vitaal voelen zijn minder vaak ziek, meer betrokken en leveren betere prestaties. Steeds meer organisaties bieden hun medewerkers daarom programma’s op het gebied van mind, sport en voeding om de vitaliteit te verhogen.

Lichamelijke gezondheid is echter niet de enige randvoorwaarde voor een gezonde geest. Een andere, zeer belangrijke factor voor onze geest is verbinding met anderen. Als je je verbonden voelt met anderen komt er oxytocine vrij. Dit hormoon zorgt ervoor dat je een goed gevoel, meer geluk ervaart.

Een kwalitatief hoogwaardige relatie resulteert in een betere samenwerking. Je hebt met elke collega, leidinggevende, manager een unieke relatie. Al deze relaties verschillen van elkaar in kwaliteit. De kwaliteit van de relatie is onder andere het gevolg van de samenwerkings-geschiedenis. Naarmate de ervaringen beter zijn, wordt de samenwerkingsrelatie beter en ontwikkelt de relatie zich tot een volwassen en wederkerige relatie. Het ontwikkelen en onderhouden van een (samenwerkings)relatie is een gezamenlijke verantwoordelijkheid.

Een goede relatie heeft een sterke basis van vertrouwen waardoor er een open en eerlijk gesprek mogelijk is. Ook ben je meer bereid om je in te spannen voor de ander. Dit onderstreept het belang van interpersoonlijke vaardigheden.

Dit geldt zowel voor het werk als privé of privé en werk. Want voor velen van ons loopt dit vaak door elkaar heen en is altijd verweven met elkaar. Want je neemt je zelf altijd mee.

Afgelopen week hebben we in onze familie(s) helaas hele lieve kostbare familieleden moeten laten gaan. De huidige corona maatregelen maken het dan niet makkelijker om bijvoorbeeld afscheid te nemen. Wat het wel dragelijker maakt is dat ik persoonlijk heb gemerkt dat een fysieke en mentale goede gezondheid (wat ook dagelijkse discipline vraagt) helpend is. Daarnaast zijn de aandacht van en voor familie, vrienden, collegae en leidinggevende zo belangrijk. Omdat zij zorgen, ondanks je verdriet, dat je ook veel liefde en steun ervaart. Dit geeft weer goede energie en vertrouwen om door te gaan. Tijdens het wandelen (want ja, doe deze week ook mee aan een stappencompetitie voor het goede doel) en sporten mooie gesprekken gevoerd. Wat kaartjes en bloemetjes voor en van elkaar al niet kunnen doen!

Mooie lezers,

Geniet van het witte landschap en zorg goed voor jezelf en de mensen/collegae om je heen.

BBEnergiek

Barbara