Welkom
Telefoon 06 -23 14 58 86
Volg ons
Top

Leren en Ontwikkelen

Vraag jij jezelf weleens af welke ervaring(en) jou verder hebben gebracht op het werk?

of

Welke ervaring(en) hebben jou doen besluiten door te gaan of juist te stoppen met een bepaalde functie, taak of rol?

of

Je heeft doen besluiten, ja te zeggen tegen die nieuwe baan!

Door te kijken naar je leerervaringen in combinatie met jouw drijfveren en talenten weet je of je instaat bent om je verder te ontwikkelen. Als je de capaciteit hebt om door te groeien maar de wil ontbreekt dan weet je sowieso dat je niet verder komt.

Als je beter wilt worden in het beoefenen van jouw vak dan vraagt dit inspanning. Het is goed om samen met anderen te reflecteren op je werk.

Bij leren en ontwikkelen doorloopt iedereen de onderstaande fases:

leerproces van leren van onbewust onbekwaam naar onbewust bekwaam

Onbewust onbekwaam

Wanneer je start aan een nieuwe baan weet je nooit exact wat je te wachten staat. Hoe goed je misschien ook hebt doorgevraagd tijdens het gesprek. Je bent je van veel nog onbewust. Je weet nog niet wat je moet weten en hoe je precies moet handelen. Ondanks jouw gevulde rugzak ben je onbekwaam.

Het kan ook zijn dat je jezelf er niet bewust van bent dat je onbekwaam bent in de rol die je op dit moment vervult. Je zoekt de oorzaak buiten jezelf. Alleen anderen hebben het wel in de gaten. Je hebt een scherpe analyse nodig van iemand waar je respect voor hebt en die je vertrouwd. Deze persoon heeft het beste met jou voor.

 

Bewust onbekwaam

Je pikt snel op wat je nog te leren hebt. Je ervaart wat wel en niet werkt. Je loopt tegen negatieve reacties van collega’s op. Frustraties daarover maken je er voelbaar van bewust waarin je tekort komt. Je voelt je bewust onbekwaam. Het komt in deze regelmatig voor dat je gaat twijfelen en onzeker wordt.

Je weet dat je iets tekort schiet maar je wilt er zeker wat aan doen! Je loopt tegen grenzen aan. Je wilt aan de slag en hieraan werken. Je leert van feedback, stelt veel vragen en verdiept jezelf in de materie op een manier welke het beste bij jou past (lezen, podcasts, film, google, etc.)

Bewust bekwaam

Je weet wat je moet doen. Je zet door en je trotseert alle weerstanden van jezelf en je omgeving. Je maakt je steeds meer vaardigheden eigen. Je competenties groeien. Natuurlijk ga je nog wel eens in de fout. Soms zitten je overtuigingen je in de weg. Achteraf zie je in dat je een situatie beter anders had kunnen aanpakken. Je successen zijn nodig voor een positief gevoel. Dit maakt je weer zekerder. Bij alles wat je doet denk je nog goed na. Alleen gaat het je steeds makkelijker af. Nu gaat het er vooral om dat je veel ervaring opdoet en vaardigheden “automatiseert”.

Onbewust bekwaam

Het gaat steeds meer vanzelf. Dat wat in het begin veel tijd/moeite kostte, lijkt nu vanzelf te gaan. Je past je verworven kennis toe op jouw manier. Je gaat er flexibel mee om. Als de omstandigheden er om vragen pas je het creatief aan. Triggers onderken je tijdig. Je zet deze constructief in.

Of je nu leert lopen, fietsen, aan een nieuw project of baan begint, als je iets nieuws leert gaat iedereen op zijn/haar tempo door alle vier de leerfases heen.

De uitspraak van een goede vriendin en collega: leren en ontwikkelen is niet per definitie leuk of makkelijk. Klopt dus als een bus! Alleen door je bewust te zijn van je drijfveren. Je ambitie de ruimte te geven en je te focussen op wat jij echt wilt, zul je zien en ervaren dat je meer kan dan je wellicht van tevoren had bedacht. En dit levert een fantastisch gevoel op wat aanzet tot meer. Sta open voor het oordeel van anderen want samen kom je verder!

Een hele fijne dag en ik ben benieuwd naar jouw antwoord op bovenstaande vragen.

Ik wens jou veel energie toe!

BBenergiek

Barbara

06-23145886